“Het plezier dat de kinderen hebben in de les, dat vind ik het allerleukste!”

29 januari 2022

Marit Krijgsman (22), is al meer dan 10 jaar verbonden aan Levitas Gym&Dance, de gymsportvereniging in Wijk bij Duurstede. Benieuwd naar het verhaal achter deze betrokken trainster? Lees dan onderstaand interview met haar.

Trainster MaritMarit startte met turnen als klein meisje van een jaar of 7. Omdat zij in Cothen woonde, deed zij daar mee met de recreatieve turnlessen. Als snel bleek Marit talent te hebben en vervolgde ze haar lessen bij Levitas in Wijk bij Duurstede. ‘Ik was geen toptalent, maar vond de trainingen en de wedstrijden heel erg leuk,’ vertelt Marit. ‘Trainers waren altijd aardig en behulpzaam en tussen de meiden onderling was er weinig competitie te merken. We hielpen elkaar liever dan dat we beter wilden zijn dan de ander. Ik heb nooit enige prestatiedruk gevoeld eigenlijk, het was gewoon een hele fijne omgeving om lekker te kunnen sporten. Plezier stond en staat altijd bovenaan”. Ook de wedstrijden vond Marit erg leuk om te doen. “Dat was geweldig, de sfeer was goed, natuurlijk wel spannend ook, maar iedereen had er altijd zin in.’ 

Op haar tiende hielp ze in de lessen bij de allerkleinsten als assistent trainer. Ze begon bij de ‘Special Gym’; gym voor kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Later ging ze ook bij andere turnlessen assisteren. Dit beviel haar zo goed dat ze naast haar school ook enkele opleidingen bij de KNGU volgde om als trainer aan de slag te kunnen. Naast deze opleidingen heeft zij vooral veel geleerd van de andere trainers en het helpen in de lessen. Inmiddels geeft ze al een aantal jaar als zelfstandig trainster les aan de recreatieve turngroepen in Cothen.

Omdat turnen een sport met risico’s is, vragen we hoe Marit hier tegenaan kijkt en hoe zij daarmee omgaat. ‘In al die jaren dat ik training geef heb ik nog nooit meegemaakt dat ik ouders heb moeten bellen omdat er een kindje ongelukkig terecht was gekomen of zich op een andere manier enorm bezeerd had,’ zegt ze. ‘Maar ik ben dan ook voorzichtig en geef duidelijk aan wat de kinderen wel en niet zelfstandig mogen oefenen. Kinderen die aangeven dat ze iets echt niet durven ga ik ook helemaal niet pushen om het toch te doen, want dat zijn de momenten waarop het gemakkelijk fout kan gaan. Ik probeer ze wel te begeleiden in het verleggen van hun grens. Misschien ben ik soms te voorzichtig, maar ik vind het belangrijker dat de kinderen plezier hebben en dat ze op een veilige manier steeds iets meer leren en durven, dan dat ik allerlei risico’s ga nemen. Tot nu toe heeft dat goed uitgepakt.’ 

Marit woont inmiddels in Schiedam, maar rijdt voor het geven van de trainingen iedere week terug naar Cothen. ‘Het plezier dat de kinderen hebben tijdens de les, de kinderen te zien groeien door de jaren heen, dat vind ik het allerleukste. Onlangs realiseerde ik me dat vooral de meisjes mij vaak als een soort rolmodel zien, dat is heel bijzonder om te merken!’ Marit heeft veel contact met de ouders van de kinderen. ‘Omdat in de zaal in Cothen de toestellen iedere keer moeten worden opgebouwd voor een les, helpen ouders vaak mee, dat geeft ook een grote betrokkenheid bij de vereniging.’ Om dichter bij haar huidige woonplaats les te gaan geven, is nog niet in haar opgekomen. ‘Levitas is een fijne vereniging met goede trainers die elkaar altijd helpen als het nodig is. Ook het bestuur is heel toegankelijk. Als ik nieuwe dingen wil leren of ideeën heb voor de vereniging, wordt daar altijd naar geluisterd. Ik zie dan ook geen enkele reden om weg te gaan. Levitas betekent voor mij al met al meer dan een tot bijbaan gegroeide hobby,’ zegt ze lachend.  

Zou jij ook graag deel uitmaken van het trainersteam van Levitas? Kijk dan bij onze vacatures. Wij zijn op zoek naar trainers, beginnend en gevorderd, voor het versterken van ons team!

« Terug naar nieuwsoverzicht