Levi van Wijnbergen en Emiel Nortier Nederlands Kampioen!

20180526-NK-finale-heren-en-districtsfinale-dames.jpg26 mei 2018

LEEK / AMERSFOORT / WIJK BIJ DUURSTEDE – Levi van Wijnbergen en Emiel Nortier zijn Nederlands Kampioen turnen in de meerkamp geworden. Zaterdag 26 mei waren de twee turners uit Wijk bij Duurstede de allerbeste van Nederland na zes toestellen. Ook de andere turners uit Wijk bij Duurstede draaiden in de top mee: zes turners van Levitas eindigden in de top 5 in hun leeftijdscategorie.

Zaterdag trokken de beste 30 turners in iedere categorie naar het hoge noorden om in Leek (Groningen) te strijden om de titels. Acht turners van Levitas hadden zich via de diverse voorwedstrijden geplaatst voor deze landelijke finale.

Allereerst kwamen Rinne Koken en Levi van Wijnbergen in actie. Zij begonnen hun wedstrijd op het toestel sprong. Voor Rinne was dit het gehele jaar zijn minste toestel. Het harde trainen van de afgelopen periode hierop heeft zeker zijn vruchten afgeworpen: deze keer behaalde Rinne de allerbeste score.

Voor Levi, een turner die vooral uitblinkt in kracht- en zwaaionderdelen, is sprong ook niet zijn beste onderdeel. Met een 13e score hierop was dit voor hem een normale start. De opmars van Van Wijnbergen ging daarna van start. Op brug zette hij de beste score neer. Op rekstok was hij 3e gevolgd door tweemaal wederom de allerbeste score van iedereen: op vloer en voltige. Hiermee sloeg hij een groot gat met zijn concurrentie. Met een sterk toestel als laatste, ringen, leek hij afgetekend af te stevenen op het goud. Toch maakte hij het nog spannend: aan de ringen vergat hij een onderdeel, was even de weg kwijt, voegde wat extra zwaaien toe en eindigde wel weer met een prachtige afsprong. Dit koste hem zo’n drie punten wat hem de 30e en laagste score aan de ringen opleverde. De spanning tijdens het wachten op de scores van de concurrenten was groots. Toen bleek dat niemand meer over het meerkamptotaal van de jonge turner heen ging, kon het feest op de tribune losbarsten: Levi van Wijnbergen was Nederlands Kampioen!

In de schaduw én flow van dit succes turnde ook Rinne een voortreffelijke meerkamp. Na de fantastische start op sprong ging ook hij zeer stabiel door met zijn oefeningen. Zonder de favorietenrol en bijbehorende druk kon hij vrijuit turnen. Uiteindelijk leverde hem dit nog bijna eremetaal op. Rinne eindigde op plaats 4, met slechts 0,083 achterstand op het podium. Tijdens je allereerste landelijke wedstrijd zó goed in de top meedraaien verdient niets anders dan lof voor de 9-jarige turner.

In de ronde erna kwamen vier Levitassers in actie. Jeugdturners Emiel Nortier en Tycho van den Anker én junioren Mees Kooring en Julian Smith. Deze mannen turnen in de keuze-oefenstof, wat betekent dat zij zelf hun oefeningen samen mogen stellen. Moeilijke onderdelen en gevarieerd turnen levert hogere scores op, maar zoals altijd bij turnen blijft de uitvoering van deze onderdelen het allerbelangrijkst. De heren uit Wijk bij Duurstede lieten zien dit goed te beheersen.

Tycho van den Anker heeft in de afgelopen periode enkele nieuwe elementen in zijn oefeningen ingebouwd, waardoor hij zich nu ook kan meten met de besten in zijn niveau. Hij turnde een voortreffelijke wedstrijd en kwam daarmee uit op plaats 4. Ruimschoots boven verwachting en zelfs maar 0,150 punten van het podium.

Emiel Nortier was in deze categorie ruimschoots de beste. Vanaf het eerste toestel was hij scherp, gefocust en tussendoor ontspannen: de ideale mix voor een topprestatie. Ondanks dat dit zijn allereerste jaar in de keuze oefenstof is en hij sommige oefeningen maar net op tijd ‘af’ had gekregen had hij er vertrouwen in en turnde vol overtuiging naar de Nederlandse titel. Met de beste scores op ringen, sprong én brug en ruim anderhalve punt voorsprong op de nummer 2 is er geen twijfel: Nortier was dit NK de allerbeste.

Bij de junioren turnden Mees Kooring en Julian Smith voor het tweede jaar op rij de finale. Waar zij vorig jaar in de middenmoot meededen was hun programma zo gegroeid dat zij vooraf wisten dat (sub)top haalbaar was. Je hebt bij turnen echter alleen invloed op je eigen prestatie. Waar Mees een fenomenale wedstrijd turnde kon Julian het op de beslissende momenten nét niet brengen. “NK’s zijn niet echt mijn ding.” sprak Smith teleurgesteld na afloop. Diverse slordigheidjes hebben hem ver teruggeworpen in de uitslag. Voor Mees Kooring zag het er totaal anders uit. Na zes toestellen en zeer tevreden met zijn prestaties daarop stond hij uiteindelijk 5e. Kooring maakte vooral indruk met zijn unieke rekstokoefening én zijn vloeroefening waar hij de allerbeste score behaalde.

Tijdens de laatste wedstrijdronde kwamen Kars Roeterd en Ynte la Rivière namens Levitas in actie. Voor deze twee mannen waren de verwachtingen minder hoog. Voor Ynte is dit niveau eigenlijk een maatje te groot. Kars zou hier normaal goed mee kunnen turnen maar heeft het afgelopen seizoen veel last gehad van blessures. Hierdoor heeft hij zich slecht kunnen voorbereiden. Ynte ging de mist in aan het einde van zijn brugoefening. Hij begon goed met een vloeiend lopend en strak eerste gedeelte, maar zakte aan het einde van zijn oefening enigszins in. Ook aan de ringen ging het mis. Goede scores op vloer en sprong konden dit helaas niet voldoende compenseren. Hij eindigde op de 22e plaats.

Kars turnde beter dan in de aanloop richting zijn wedstrijd. Door zijn goede wedstrijd én de 5e eindklassering kreeg zijn teleurstellende seizoen aan het eind toch glans mee. Roeterd en zijn trainer Michiel Jansen waren vooral blij met de terugkeer van zijn reuzendraai – streksalto van rekstok. Deze combinatie had de turner al bijna een jaar niet laten zien. In Leek werd dit beloond met de derde plaats op dit toestel.

Districtsfinale turnen dames
Op deze zaterdag was er naast het Nederlands Kampioenschap voor de heren ook een dames wedstrijd: de districtsfinale in Amersfoort. Hiervoor hadden drie Levitas dames zich geplaatst.

Paulien Pot, eerstejaars senior 5e divisie en als laatste door vanuit de regio, turnde een redelijke wedstrijd. Door enkele vallen is ze uiteindelijk 31e geworden.

Fleur Westerhoff en Karina Koetsier turnden bij de senioren 4e divisie een knappe wedstrijd ondanks de hitte in de zaal. Van de 35 deelnemers is Fleur uiteindelijk 22e geworden. Karina kwam zelfs knap uit op plaats 8. Zij maakte indruk met haar goede losom-handstand op brug.

Al met al is Levitas zeer trots op de prestaties van afgelopen weekend!

« Terug naar nieuwsoverzicht