Damesturnen

Turnen is al jarenlang een populaire sport voor meisjes. Door boegbeeld Sanne Wevers is de populariteit en het niveau alleen maar gestegen. Je traint om sterker en leniger te worden, maar vooral ook om veel plezier te hebben!

Ieder niveau

Iedereen kan trainen op haar eigen niveau. Het maakt niet uit of je nu nog geen koprol kunt of juist je salto al onder de knie hebt.  

De jongste turnsters trainen vooral op voorgeschreven oefeningen waarin de basis van het turnen gelegd wordt. Vanaf 12 jaar kun je net als Sanne Wevers je eigen oefening maken met verschillende elementen. 

Vier toestellen

Het turnen voor meisjes heeft vier wedstrijdtoestellen. Tijdens de recreatieve trainingen komen naast deze vier toestellen ook diverse andere toestellen aan bod. Denk dan aan de grote trampoline, airtumblingbanen (luchtkussens) en diverse situaties die je ook in springen, freerunning en circus zult tegenkomen. De kern ligt wel bij de volgende toestellen: 

  • Sprong: Een pegases (springtafel) met een houten verende plank ervoor en matten erachter. Eén aanloop, springen op de plank, afzetten met de handen van het toestel en landen op de mat. En dan liefst zo complex mogelijk, dat is waar het bij dit toestel om draait. In de voorgeschreven oefenstof wordt er alleen met een plankoline en matten gewerkt, dus nog zonder springtoestel ertussen.

  • Brug ongelijk: Twee ongelijke houten leggers ongeveer twee meter bij elkaar vandaan. Een typisch hang-, zwaai- en draaitoestel. Vanaf het begin tot het eind moet je blijven zwaaien op dit toestel, zonder stops en statische houdingen. Variërend van dicht bij de stok tot veraf.
  • Balk: Een balk van 10 centimeter breed en 5 meter lang op een hoogte van 1.20 meter. Je evenwicht bewaren terwijl je loopt, springt, draait om de lengte-as en uiteindelijk ook over de kop gaat. De kunst is om dit er uit te laten zien alsof je gewoon op de vloer staat.

  • Vloer: Een vierkante springvloer van 12x12 meter. Dit toestel wordt ook vaak op andere situaties geoefend. De oefeningen bestaan uit acrobatische elementen (sprongen, bijvoorbeeld salto’s) en niet-acrobatische elementen (balans, lenigheid en kracht, bijvoorbeeld handstanden en spagaatsprongen). Uiteindelijk worden dit oefeningen op muziek.

De les 

De les begint altijd met presentie en uitleg van de training. Na deze inleiding begint de warming-up en fysieke voorbereiding op de training. Daarna gaan we in kleine groepen trainen op de toestellen. Aan het einde van de les sluiten we gezamenlijk af. Sinds 2015 hebben we een fantastische turnhal. We hebben bijvoorbeeld een grote trampoline, drie schuimbakken en een grote wedstrijdvloer tot onze beschikking. Ook zijn er voor elk toestel meerdere plekken in de zaal waar je kunt trainen. 

Dagen en tijden

Onze recreatieve meisjes- en damesgroepen turnen op de volgende dagen en tijden:

  • Maandag 15.00 - 16.00 uur in Wijk bij Duurstede (turnhal): geboortejaar 2016-2017
  • Maandag 16.00 - 17.00 uur in Wijk bij Duurstede (turnhal): geboortejaar 2014-2015
  • Maandag 17.00 - 18.00 uur in Wijk bij Duurstede (turnhal): geboortejaar 2012-2013
  • Woensdag 18.00-19.30 uur in Wijk bij Duurstede (turnhal): geboortejaar 2010-2011
  • Woensdag 19.00 -20.30 uur in Wijk bij Duurstede (turnhal): geboortejaar 2009 en eerder
  • Woensdag 20.30 - 22.00 uur in Wijk bij Duurstede (turnhal): 30+ turnen
  • Donderdag 15.00 - 16.00 uur in Wijk bij Duurstede (turnhal): geboortejaar 2016-2017
  • Donderdag 16.00 - 17.00 uur in Wijk bij Duurstede (turnhal): geboortejaar 2014-2015
  • Donderdag 16.00 - 17.00 uur in Wijk bij Duurstede (turnhal): geboortejaar 2014-2015
  • Donderdag 17.00 - 18.00 uur in Wijk bij Duurstede (turnhal): geboortejaar 2012-2013

Proefles?

Proeflessen zijn volop mogelijk bij Levitas, je bent van harte welkom!

Je kunt bij ons twee gratis proeflessen volgen om te zien of je het leuk vindt en lid wil worden. Voordat je een proefles doet, kun je een ons aanmeldformulier invullen met de naam, geboortedatum, sportkeuze en geslacht van de sporter.

Wil je weten wanneer we welke lessen aanbieden? In het rooster (pdf) zie wanneer we welke groepen aanbieden.